Skip links

VR-bril steeds vaker ingezet bij psychische problemen

VR ofwel Virtual Reality, is sinds een aantal jaren een flinke opmars aan het maken in het digitale landschap. Vooralsnog wordt de techniek met name geassocieerd met het spelen van videogames. Echter ligt er ook een glansrijke toekomst voor VR in andere markten. Zo zien we het veelal terugkomen bij configuratoren zoals Innobrix (voor de woningbouw) of in de automotive sector, militairen, politiediensten en simulaties ter verbetering van de veiligheid op werkplekken, of het trainen van personeel in andere situaties.

“Eerder bleef het in de behandelkamer bij gesprekken en kreeg de patiënt de oefeningen mee naar huis. Nu kunnen we hier direct situaties oefenen en daarover in gesprek gaan.”

Van Pelt

Nieuwsuur heeft onlangs een artikel gepubliceerd over de inzet van VR in de psychische gezondheidszorg. In het item komen drie personen naar voren met een psychische aandoening. Zo heeft Laura een vorm van autisme waardoor ze moeilijk kan onderscheiden of iemand chagrijnig, boos of gefrustreerd is. Alexander leefde voorheen in een waanwereld waarin hij het idee had dat iedereen hem in de gaten hield. De laatste persoon Coen is ex-drugsverslaafde en probeert de verleiding tot drugsgebruik te weerstaan.

Allen maken ze gebruik van Virtual Reality om hun ‘beperking’ te begrijpen om er in de ‘echte wereld’ zo goed mogelijk mee te kunnen omgaan. Voor mensen met autisme wordt het effect van virtual reality op dit moment al wetenschappelijk getest. En de resultaten zijn veelbelovend. Ook VR-therapeut Bjorn van Pelt, die Laura voor haar autisme behandelt, is enthousiast. VR verandert namelijk therapie van praten in doen.

Met het platform EyeQ is het naast het bieden van een meeslepende en realistische ervaring, ook mogelijk om keuzes te maken. Deze keuzes hebben vervolgens consequenties, of gevolgen voor de verhaallijn. Het voordeel hiervan is dat resultaten uiteindelijk gemeten kunnen worden.

“Die stap tussen de behandelkamer en het echte leven ontbrak, maar hebben we nu via deze tool in handen.”

Van Pelt

“Eerder bleef het in de behandelkamer bij gesprekken en kreeg de patiënt de oefeningen mee naar huis. Nu kunnen we hier direct situaties oefenen en daarover in gesprek gaan”, zegt Van Pelt. “Die stap tussen de behandelkamer en het echte leven ontbrak, maar hebben we nu via deze tool in handen.”

De VR-studies die nu lopen voor psychoses en autisme worden medegefinancierd door de verzekeraars. Verzekeraars kijken met veel interesse mee, want het succes van de behandeling kan therapieën mogelijk verkorten. En dat zou in de ggz-sector die kampt met lange wachtlijsten zeer welkom zijn.

EyeQ is een online platform wat de gebruiker in staat stelt om Virtual Reality toe te passen voor trainingen. VR is de meest meeslepende, impactvolle en kosten effectieve manier om te trainen en te leren, waar en wanneer je maar wilt. VR leren is de nieuwe manier van leren voor cursisten. Met EyeQ kun je eigen VR trainingen creëren en beheren. Upload 360 graden content, maak vragen en keuzemogelijkheden en bekijk vervolgens de resultaten via analytics.

Met het platform EyeQ is het naast het bieden van een meeslepende en realistische ervaring, ook mogelijk om keuzes te maken. Deze keuzes hebben vervolgens consequenties, of gevolgen voor je verhaallijn. Het platform is zeer breed inzetbaar. Zowel rijscholen, ziekenhuizen als bedrijven in de olieraffinaderij maken al gebruik van het platform. 

Bron: Nieuwsuur